Fordele ved den nye half-cut solcelleteknologi

Fra standard paneler, til den nyeste teknologi, kaldet “half-cut”
Hvad betyder half-cut?… Er det fordi panelerne er blevet halveret i størrelse eller præsterer de dobbelt så godt?

Ingen af delene, men der er en lang række fordele ved den nye teknologi, som er godt på vej til at blive den nye standard indenfor solcellepaneler.

Grunden til ændringen af teknologien er så markant indenfor traditionelle solcellepanelerer, skyldes at man med den nye teknologi, kan få langt mere ud af det enkelte panel – både i effekten. pr. panel, men også ydeevne i forskellige forhold. Teknisk set har man formået at halvere cellernes fysiske form i det enkelte panel, sådan at det nu er muligt at få 120 celler, kontra tidligere 60 i hvert panel – deraf navnet “half-cut”. Det betyder ikke det fysisk set er blevet dobbelt så stort eller er dobbelt så godt, men der er en lang række fordele ved den nye half-Cut teknologi. Vi har dog kun valg at fremhæve 5 klare fordele:

  • Højere effektivitet
  • Bedre ydeevne ved diffust lys (fx en gråvejrsdag) 
  • Påvirkes mindre af skygge 
  • Længere ydeevne og levetid 
  • Bedre under høje varmeforhold 

– Prøv vores gratis prisberegner og få et tilbud med de nye paneler her

Er 360 Wp. meget? Og hvad betyder det?
Kort fortalt, så betyder 360 Wp. at panelerne kan producere 360 Watt (Wp = wattpeak) ved en solindstråling på 1.000, som der gennemsnitligt er i Danmark. Derfor kan man med kun 18 paneler, få et solcelleanlæg på 6,5 kilowatt (18 x 360 w = 6480 watt / 6,5 kW.). Dette som er den anbefalelsesværdige størrelse for de fleste private husstande da det vil kunne generere ca. 6.500 kWh årligt.

Til sammenligning solgte vi, hos Viasol, sidste år, standard paneler med 275 Wp effekt. Ergo skulle man have haft 24 standard paneler sat op, for at få tilsvarende effekt som 18 stk. 360 Wp. half-cut.

Går man endnu længere tilbage, til f.eks. i 2012, hed panelerne 200 Wp. og man skulle dengang have brugt 33 paneler for at opnå samme effekt, på 6,5 kW.

Dermed betyder den nye effekt, med half-cut, at du sparer mange penge på at skulle købe færre paneler.
Isoleret set gør det selvfølgelig købet billigere, men ligeså interessant, økonomisk set, så sparer du også mange penge på montagen af panelerne på taget – dette som er den største ikke værdiskabende udgift der er ved købet af et solcelleanlæg. Så pengene er på den måde dobbelt sparet – og som man siger; “hvad der er sparet er tjent”.

Det interessante ved sammenligningen er dog mest af alt, at udviklingen har rykket sig så meget, på så kort tid. Fra sidste år til nu, er panelerne gået 85 Wp. op – fra 275 Wp standard paneler til nu 360 Wp half-cut. Den samme teknologiske udvikling, tog ca. 7 år forinden – altså fra fra 2012 til 2019. Så foruden de andre nævnte positive effekter, som følge af half-cut teknologien, så er der nu også sat en ny standard for den samlede effekt et panel kan præstere, med samme fysiske format.

Som det kan ses i grafen herunder, så har de nye half-cut paneler også betydelig bedre ydelsesgaranti, hvilket er en underbygning af hvor lang tid de lever og hvor effektive de er undervejs. Til forskel vil man efter 25 år, opleve at half-cut paneler producerer +4 procent bedre pr. panel, end de tidligere standard paneler, med kun 60 celler. Det betyder, at panelerne nu også kan opretholde 85% procent ydelses efter hele 25 år – dette med en garanti fra producenten (læs mere om producenten under billedet).

– Download datablad


Producenten bag half-cut panelerne
Panelerne indkøber vi hos vores faste leverandør og langvarige samarbejdspartner, LONGi, som er verdens førende producent af monokrystalinske solceller. LONGi er pga. deres størrelse medlem af Solar Module Super League (de 6 største producenter af crystalline silicon)

LONGi er så store og langt fremme, at de har hele værdikæden internt i koncernen (Ingot, wafer, solceller, solcellemoduler), kontra stort set alle konkurrenter.

Derfor er det ofte også tilfældet, at selv de største konkurrenter på markedet, her inklusiv nogle fra før nævnte Solar Module Super League, køber wafer og celler fra LONGI til deres egen produktion af solcellepaneler –  tilsvarende Apple (iPhone) køber deres smartphone skærme af Samsung, da Samsung er så meget længere fremme, at de ikke kan tillade sig andet.  

Mere om LONGi
Foruden at LONGi er længst fremme på mange teknologiske punkter, når det kommer til monokrystalinske solceller, så er de også blandt de bedste og mest stabile virksomheder i branchen. Tilmed driver de den mest bæredygtige og grønne forretning. Altså køber du et produkt fra en producent, som har sørget for at købet ikke bare er grønt pga. produktets funktion, men også fra produktets produktion, hele vejen igennem leveringen til Europa. Sidst, men ikke mindst, så er LONGi også det sikreste sted at købe fra, ift. garantier og generel finansiel sikkerhed:


Højeste score på finansiel sikkerhed. Altså de bedste garantiholdere i branchen:
https://www.pv-tech.org/editors-blog/longi-graded-as-only-aaa-rated-module-supplier-in-q1-2020-pv-moduletech-ban
https://www.saurenergy.com/solar-energy-news/longi-rated-with-highest-altman-z-score-by-bloombergnef


Lige kåret til ”Top brand” i en anerkendt uafhængig undersøgelse:
https://en.longi-solar.com/home/events/press_detail/id/227.html

Førende bæredygtig virksomhed på verdensplan:
https://en.longi-solar.com/home/events/press_detail/id/201.html

Vil du høre mere?

Vi oplever stor efterspørgsel efter vores solcelleanlæg med Sonnen Batteri. Ønsker du rådgivning eller for et uforpligtende tilbud?

Kontakt os allerede i dag og en af vores konsulenter vender hurtigt tilbage.

+45 7020 7474

kontakt@viasol.dk

Hejrevej 39, 3 sal
2400 København NV

SPAR 500 KR. PER PANEL

Vil tilbyder lige nu hele 500 kroners rabat per SunPower Performance 6 panel, når du køber et solcelleanlæg m. batteribank