Solceller om vinteren: Hvad er fordelene/ulemperne?

Kan det betale sig at få solceller om vinteren? 

Alle fordelene og ulemperne ved at have solceller i vinter månederne

Det er et spørgsmål vi møder hyppigt hen over vinteren, og svaret er både ja og nej. Køber man det kontant, vil det aldrig kunne betale sig at vente – det vil bare være at gå glip af de besparelser som kommer. Men med et finansieret køb, med månedlige afdrag, er det lidt mere nuanceret.

Hvis du inden du læser videre ønsker at have et finansieret tilbud på et solcelleanlæg ved hånden, med grafer på produktionen med både solceller om vinteren og sommeren, så prøv vores gratis prisberegner her.

Ulemper: Solceller om vinteren

I sommerhalvåret vil man opleve at blive noget nær 100% selvforsynende på egen strømproduktion. Dette medvirker til at ens eksisterende elregning stort set forsvinder.

Det betyder samtidig også at besparelserne på strømmen overgår de afdrag du har på et finansieret køb. Dermed har man med et finansieret solcelleanlæg i sommermånederne, hvad der reelt set svarer til et ‘gratis solcelleanlæg’.

Men, det samme gør sig ikke helt gældende i vinterhalvåret – hvor produktionen fra solcelleanlægget er ramt af den reducerede mængde solskinstimer. Som bekendt har vi meget korte dage om vinteren i Danmark, og med mindre sol vil dine solceller have færre timer med produktion – dette selv om klima forholdene ellers er mere optimale i vinterperioden. 

Solceller producerer bedst i kulde, men samlet set mindst i vinteren 

Et lidt tragikomisk faktum om solceller er, at de præsterer bedre i kulde end varme. Det betyder dog ikke at solceller om vinteren samlet set producerer mere, da solen står lavere på himlen, samtidig med at der er færre solskinsdage og timer.

Dette er den eneste, men bærende, årsag til at man bør overveje et køb om vinteren. Her vil man nemlig starte i en periode, hvor afdragene på finansieringen overgår besparelserne – altså det omvendte scenarie af sommeren, hvor ens besparelser overgår ens afdrag. 

Graf: Et eksempel på en normal husstands forbrug, delvist dækket af energi fra solcelleanlæg

Fordele: Solceller om vinteren

Vi er nu nået en periode med så høje elpriser, at solcelleanlæg skal op så hurtigt som muligt. Der kan en fordel ved at vente hvis man vil have sit anlæg finansieret, men denne fordel er begrænset til forskellen mellem din elregning og dine afdrag den første vinter med solcelleanlægget.

Betaler du kontant er der altså ingen tvivl; jo hurtigere du får det op, desto hurtigere kan du reducere din elregning.

Oplad batteribanken med billig strøm om natten

At der ikke er meget sol i vinterperioden, er ikke ensbetydende med at du ikke får noget ud af dit anlæg. Med et Sonnen Hybridanlæg kan man f.eks. sætte batteribanken til at oplade med billig strøm fra elnettet hen over natten.

På den måde køber du den absolut billigste strøm ind om natten, for efterfølgende at aflade og forbruge strøm fra batteribanken næste dag, i dagstimerne. Således kan du via Sonnen Hybrid handle din egen strøm. Dette er især blevet lukrativt med den støt stigende elpris – denne som er dyrest i vinteren, hvor man også bruger mest strøm.

Ønsker du at læse mere om Sonnen, så klik her: https://www.viasol.dk/sonnen-batteribank 

I sidste ende er der dog tale om bagateller. Med solcellepaneler som har over 25 års garanti er der massere tid til at få besparelser. Lige nu vil den lille besparelse der er at hente, højst sandsynligt være hentet hjem af prisstigningen der vil komme som følge af den høje inflation. Hvis ikke det, så er det også vigtigt at huske på at du lige nu sparer mere end nogensinde før, på hver kWh du producerer med eget tag. 

Er du interesseret i et uforpligtende tilbud på et solcelleanlæg, som kan vise din selvforsyningsgrad og årlige besparelser, så prøv vores prisberegner nu: https://www.viasol.dk/viasol-total 

Vil du høre mere?

Vi oplever stor efterspørgsel efter vores solcelleanlæg med Sonnen Batteri. Ønsker du rådgivning eller for et uforpligtende tilbud?

Kontakt os allerede i dag og en af vores konsulenter vender hurtigt tilbage.

+45 7020 7474

kontakt@viasol.dk

Hejrevej 39, 3 sal
2400 København NV

NYTÅRSKAMPAGNE

50% på alle batteriudvidelser i Januar måned! 

Hos Viasol tilbyder vi i hele januar måned 50% på alle batteriudvidelser, ved køb af et nyt hybridanlæg. 

Det gør det muligt at spare op mod 30.000 kr