Solceller – Alt du behøver at vide

Vi elsker at dele ud af vores viden om solceller

Hvad er Solceller

Solceller omdanner solens stråler til energi – i form af elektricitet – som man direkte kan anvende i husstanden, institutionen, virksomheden mv. Da solceller er afhængige af solens stråler for at kunne producere elektricitet, har placeringen af solceller en helt fundamental betydning for, hvor stor en mængde watt udbyttet bliver. Derfor bliver solcellerne altid placeret steder, hvor solen frit kan skinne på dem, og derfor skal solceller altid pege i en sydvendt retning; i hvert fald på vores breddegrader. Solceller bliver typisk placeret på tage, store facader eller sågar indbygget i vinduer. Derudover kan solceller også stå placeret for sig selv på marker, i store solcelleparker osv.

Hvordan fungerer solceller?

Når en solcelle bliver ramt af solens lys, så får materialets elektroner tilført energi, som efterfølgende bliver lavet om til strøm. Mange tror fejlagtigt, at det er solens stråler, som producerer strømmen, men det er alene solens lys, hvorfor solceller også – til en hvis grad – kan producere strøm på dage med overskyet vejr. Det er sollysets fotoner, som får solcellernes elektroner til at slå sig løs for til sidst at blive samlet op af et ladet gitter – som svarer til den negative pol.

Hvilke slags solceller findes der?

De allerfleste solceller, som vi har i Danmark, er krystallinske og består af grundstoffet silicium, hvor disse er monokrystallinske og polykrystallinske. Dog findes der også solceller, som ikke er krystallinske men såkaldte tyndfilmssolceller – som også hedder amorfer

Monokrystallinske solceller

I modsætning til de polykrystallinske solceller, så bærer de monokrystallinske solceller præg af at have en mere ensartet overflade. De monokrystallinske solceller er de mest anvendte i Danmark, og det skyldes først og fremmest deres effektivitet samt dets flotte, stilrene design. Fælles for både mono- og de polykrystallinske solceller er, at de holder 40-50 år, hvorfor der virkelig er tale om en langtidsholdbar investering.

Polykrystallinske solceller

Polykrystallinske solceller er bygget op via mange forskellige krystaller af grundstoffet silicium. De polykrystallinske solceller har et blåligt skær i modsætning til de monokrystallinske solceller som typisk er i de grålige eller sorte nuancer. Polykrystallinske solceller bliver derudover typisk leveret uden ramme, og derfor er de også meget nemmere at integrere i glas som substitut for vinduer. Polykrystallinske solceller bliver ofte anvendt ude ved større erhvervsanlæg, hvor selve solcellerne kan blive integreret i vinduer mv.

Vigtige overvejelser at gøre sig inden man investere i et solcelleanlæg

Under normale omstændigheder så skal solceller ikke rengøres, da regn og solcellernes hældning betyder, at snavs og pollen ikke får lov til at sætte sig. Alligevel vil der i perioder – typisk i sommerhalvåret – være brug for, at man lige tjekke, om der sidder skidt, snavs eller pollen fast på solcellen. Solcellernes produktivitet kan nemlig sagtens nedsættes med 40%, hvis der sætter sig alt for meget skidt og snavs fast til solcellerne.

Derfor er det en meget god idé at rengøre sine solceller og det bedste tidspunkt at gøre det på, er typisk i starten af foråret på gråvejrsdage. Til rengøring af solcellerne kan man evt. benytte sig af en teleskopstang, hvor man ude for enden kan montere en blød svamp. Derudover anbefales det, at man anvender regnvand til selve rengøringen, da postevand kan indeholde meget kalk, som kan resultere i kalkrester på solcellerne. Kalkrester på solcellerne kan nemlig mindske solcellernes ydeevne. Man må desuden aldrig anvende rengøringsmidler til rengøring af solcellerne; kun regnvand eller andet blødgjort vand er acceptabelt.

Rengøring af solceller

Inden man går ud og investere i et nyt solcelleanlæg, er der nogle få vigtige overvejelser, man skal gøre sig. Hvis man eksempelvis går og overvejer at placere solcellepaneler på taget, så skal man sikre sig, at der dels ikke kommer skygge på taget i løbet af dagen, ligesom at taget skal være sydvendt. Hvis man har understrøget tag, så kan man risikere at teglstenen bliver gennemboret – og dermed flækker – hvis man sætter solcellepaneler op på et tag som er understrøget. Hvis man har et hus med stråtag, så er det ikke muligt at installere solpaneler på det. Solcelleanlæg er skræddersyet til dig, som har et højt elforbrug, og som samtidig har plads til at have et implementeret; enten på taget, på facaden eller et andet sted.  

Hvad kan vi tilbyde

I fremtiden vil færre og færre benytte sig af fossile brændstoffer men i stedet få energi fra vedvarende energikilder; og det gælder både for private husstande såvel som for virksomheder og institutioner. Èn af de energikilder, som flest vil benytte sig af, er solcelleanlæg, og det er der mange fornuftige grunde til. Først og fremmest er der rigtige mange penge at spare i en vedvarende energikilde som et solcelleanlæg. Et gennemsnitligt hus sparer tilnærmelsesvis et halv ton CO2 om året, og dét er virkelig noget, der kan mærkes på pengepungen. Derudover er solcelleanlæg yderst robuste og driftsikre, ligesom de nærmest ingen vedligeholdelse kræver.

Hos Viasol har vi langt over 16 års erfaring med salg, opførelser og projektering af solcelleanlæg. Som markedsledere inden for totalentrepriser af solcelleanlæg har vi mange forskellige kunder. Vi har bl.a. opført solcelleanlæg ved Flyvestation Karup, Storstrøm Fængsel, Gentofte Hospital, Danmarks Internationale Kollegium og mere end 2080 installationer af solcelleanlæg i private hjem.

Hos Viasol udbyder vi primært polykrystallinske og monokrystallinske solcellepaneler. Endvidere betaler du først for solcellepanelerne, når disse er leveret; og dermed skal du ikke betale forud hos os. Over de næste par år vil energipriserne ydermere stige samtidig med, at diverse tilskudsordninger vil gøre det mere lukrativt at investere i solcelleanlæg.  

Udfyld fomularen og få et uforpligtende tilbud

Vi kontakter dig inden for 24 timer på hverdage

© 2016 Viasol A/S – Hejrevej 39, 2400 Kbh. | Tlf.: +45 7020 7474 | Mail: info@viasol.dk
Læs mere om solceller her | Handelsbetingelser b2c | Handelsbetingelser b2b

Prøv vores online beregner