Solceller om vinteren: Fordele/ulemper

Kan det betale sig at k√łbe et solcelleanl√¶g om vinteren? 
Det er et sp√łrgsm√•l vi m√łder hyppigt hen over vinteren, og svaret er b√•de ja og nej. K√łber man det kontant, vil det aldrig kunne betale sig at vente – det vil bare v√¶re at g√• glip af de besparelser som kommer. Men med et finansieret k√łb, med m√•nedlige afdrag, er det lidt mere nuanceret. 

Hvis du inden du l√¶ser videre √łnsker at have et finansieret tilbud p√• et solcelleanl√¶g ved h√•nden, med grafer p√• produktionen b√•de sommer og vinter, s√• pr√łv vores gratis prisberegner her.

Ulempe: 
I sommerhalv√•ret vil man opleve at blive noget n√¶r selvforsynende p√• egen str√łmproduktion. Dette medvirker til at ens eksisterende elregning stort set forsvinder. Det betyder samtidig ogs√• at besparelserne p√• str√łmmen overg√•r de afdrag man har p√• et finansieret k√łb… men det samme g√łr sig ikke helt g√¶ldende i vinterhalv√•ret.

Solceller producerer bedst i kulde, men samlet set mindst i vinteren 
Et lidt tragikomisk faktum om solceller er, at de pr√¶sterer bedre i kulde end varme. Det betyder dog ikke at de samlet set producere mere i vinterperioden, da solen st√•r lavere p√• himlen, samtidig med at der er f√¶rre solskinsdage og timer. Dette er den eneste, men b√¶rende, √•rsag til at man b√łr overveje et k√łb om vinteren. Her vil man nemlig starte i en periode, hvor afdragene p√• finansieringen overg√•r besparelserne – alts√• det omvendte scenarie af sommeren, hvor ens besparelser overg√•r ens afdrag.

Billede af et normalt husstandsforbrug og hvordan solcellestr√łmmen d√¶kker √•ret igennem

Fordele
Det positive ved at få et solcelleanlæg op i vinteren, frem for at vente til foråret, kan være flere. Besparelserne kan nemlig komme fra andre veje end egen elproduktion fra solcellerne.

Oplad batteribanken med billig str√łm om natten:
At der ikke er meget sol i vinterperioden, er ikke ensbetydende med at du ikke f√•r noget ud af dit anl√¶g. Med et Sonnen Hybridanl√¶g kan man f.eks. s√¶tte batteribanken til at oplade med billig str√łm fra elnettet hen over natten. P√• den m√•de k√łber du den absolut billigste str√łm ind om natten, for efterf√łlgende at aflade og forbruge str√łm fra batteribanken n√¶ste dag, i dagstimerne. Det betyder, at du sparer penge p√• hver kWh du forbruger fra batteribanken i dagtimerne, og du kan s√•ledes via Sonnen Hybridanl√¶gget handle din egen str√łm, og ops√¶tningen er lige til og kan styres via den app der f√łlger med k√łbet.

РLæs mere om solcelleanlæg & batteribank.

Dobbelt håndværkerfradrag:
Det kan v√¶re en stor √łkonomisk fordel at f√• brugt sit h√•ndv√¶rkerfradrag fra indev√¶rende √•r, hvis man ikke allerede har brugt det. Dette s√•ledes, at man f√•r et nyt fradrag til n√¶ste √•r, som man kan bruge p√• andre energiforbedringer. Hvis man k√łber et solcelleanl√¶g i f.eks. okt, nov eller december og bruger h√•ndv√¶rkerfradraget, sparer man s√•ledes netto ca. 8.000 kr., med 2 personer i husstanden, og man kan efter nyt√•r igen bruge h√•ndv√¶rkerfradraget til nye energiforbedringer. Det er derfor en klar √łkonomisk fordel at k√łbe inden nyt√•ret, frem for at bruge sit nye 2021 h√•ndv√¶rkerfradrag p√• et allerede planlagt k√łb af et solcelleanl√¶g. S√• hellere gemme de 8.000 kr. til andre renoveringer n√¶ste √•r og p√• denne m√•de spare samlet set 16.000 kr. ved at udnytte h√•ndv√¶rkerfradraget fuldt ud.

Flere tider i kalenderen / bedre priser at indhente: 
Som n√¶vnt er det b√¶rende argument for at vente, at besparelserne er mindre i vinterperioden. Og med baggrund i at flere afviser at k√łbe et solcelleanl√¶g om vinteren, s√• er der typisk lidt mere luft i kalenderen at booke sig ind p√•. Dette modsat for√•ret, hvor alle t√¶nker i solcelleanl√¶g og montagekalenderen typisk er booket op mange uger frem. Velvidende at vi skal k√¶mpe mere for at f√• spredt solcelleinstallationerne ud over en st√łrre del af √•ret, s√• er vi typisk mere forhandlingsvenlige i vinterhalv√•ret, hvorfor man typisk ogs√• kan g√łre sig en bedre handel.

Konklusionen er klar. Vinteren giver faktisk flere muligheder for at spare v√¶sentlig flere penge p√• k√łbet, kontra at vente til for√•ret – og god gammeldags udbud og eftersp√łrgsel er en af √•rsagerne. Alts√• er forhandlingsstyrken i h√łjere grad hos forbrugeren i vinterperioden og omvendt hos forhandleren om for√•ret.

√ėnsker du at se et tilbud p√• et solcelleanl√¶g, beregnet ud fra din situation, hvor du kan se hvordan produktionen vil se ud, b√•de sommer og vinter, s√• pr√łv vores prisberegner her:

Vil du h√łre mere?

Vi oplever stor eftersp√łrgsel efter vores solcelleanl√¶g med Sonnen Batteri. √ėnsker du r√•dgivning eller for et uforpligtende tilbud?

Kontakt os allerede i dag og en af vores konsulenter vender hurtigt tilbage.

+45 7020 7474

kontakt@viasol.dk

Hejrevej 39, 3 sal
2400 K√łbenhavn NV

Pr√łv vores online beregner