Alt om håndværkerfradrag og solcelleanlæg

Hvad er håndværkerfradrag og hvorfor eksisterer det?
Håndværkerfradrag er en støtteordning lavet til den danske befolkning, for at motivere til vedligeholdelse og (energi)forbedringer af danske boliger. Helt lavpraktisk fungerer det sådan, at man kan få lavet håndværkarbejde op til 12.500 kr. pr. person og få ca. 26% af beløbet igen – mere om hvad der kræves senere i teksten. En god måde at udnytte dette på kan være med håndværkerfradrag og solcelleanlæg, da prisen på et anlæg så bliver det mere overkommeligt.

– Prøv også vores prisberegner og se hvor stort dit fradrag vil være ved køb af et solcelleanlæg, ud fra din konkrete situation.

Grunden til at håndværkerfradraget blev skabt tilbage i 2011, var for at sætte skub i beskæftigelsen, som siden finanskrisen, havde oplevet et fald og senere hen stagneret.

Håndværkerfradraget havde den ønskede positive indvirkning, og det er derfor siden da blevet diskuteret hvorvidt ordningen stadig er aktuelt, i det at beskæftigelsen hos håndværkere generelt har ligget på et højt niveau de seneste år. Beslutningen blev, at man fra politisk side valgte at gøre ordningen permanent, således at emnet ikke kom diskussion hvert år. Derfor kan man også trygt og roligt forvente, at man har mulighed for at bruge et nyt håndværkerfradrag næste år…

.. Dog sker det nu igen, op til det nye år, 2021, at håndværkerfradraget på ny bliver diskuteret inde på Borgen. Dog handler det i denne omgang ikke om hvorvidt ordningen skal køre videre eller ej, men i stedet om hvorvidt fradraget skal hæves. Dette med det bærende argument om, at det netop bidrager til den grønne omstilling, da man kan/skal bruge fradraget i forbindelse med energiforbedringer.

Men hvem kan bruge det og hvor meget har den enkelte i håndværkerfradrag i 2020 og forventeligt i 2021?
Alle myndige (+18) har et håndværkerfradrag. Men for at det skal blive effektueret, så skal hver person i husstanden, der vil benytte håndværkerfradraget, indberette sin andel af udgiften. Dette gælder dog ikke for ægtefæller, hvor det er underordnet hvem der har betalt regningen, så længe begge indberetter oplysningerne. Men har man børn eller andre beboere over 18 år, som bor i boligen, så er det teknisk set også mulig at bruge deres håndværkerfradrag. Det kræver dog, at de også betaler en del af håndværkerregningen – denne del som de efterfølgende kan få håndværkerfradrag for.

  • Hver person kan få håndværkerfradrag på arbejde op til 12.500 kr. og modtage ca. 26% af dette tilbage I skat.
    – Er man 2 personer (f.eks. ægtefæller), betyder det at man kan få lavet håndværk for 25.000 kr. og få ca. 6000 kr. tilbage i skat.
    – Er man 3 personer (Forældre og et +18 barn), betyder det at man kan få lavet håndværk for 40.000 kr. og få ca.9000 kr. tilbage i skat.

Hvad med de nye forventede tiltag fra regeringen i 2021?
Det forventes at regeringen sætter håndværkerfradraget op, fra de før nævnte 12.500 kr. pr. person, til 25.000 kr. person – stadig med samme procentsats på 26%, som man får igen i SKAT. Derfor er der især en fordel ved at bruge håndværkerfradraget i 2021, hvis man skal have lavet større renoveringsarbejder/energioptimeringer. Altså er der også en fordel ved køb af større solcelleanlæg, f.eks. på jord, da håndværkerarbejdet ofte løber højere op.

Kan jeg få håndværkerfradrag for sommerhus? Og kan jeg få dobbelt fradrag, med to boliger (helårs-/ fritidshus)?
Ja og nej. Man har ét håndværkerfradrag pr. person og kan selv vælge om det skal bruges på et sommerhus eller helårsbolig. Men man får ikke et ekstra fradrag, pr. bolig man ejer.

Hvad betyder det ift. at købe et solcelleanlæg?
Ved et køb med en Viasol Total løsning, hvor vi står for hele entreprisen, både montage af solcellerne på taget og installationen af inverter og batteribank, så vil håndværkerarbejdet typisk løbe op i mellem 20-25.000 kr. Dette som er fradragsberettiget, i det at købet er en energirenovering. Dermed kan to personer få mellem 6-8000 kr. tilbage i SKAT, hvilket gør at det samlede håndværkerarbejde kun løbet op i ca.15.000 kr. Dette som har en stor indflydelse på den samlede pris. Dermed kan du med håndværkerfradrag og solcelleanlæg altså i mange tilfælde trække helt op til 15.000 kr. direkte fra prisen.

– Prisen på arbejdet er forskellig, ud fra om du skal have et standard anlæg eller hybrid med batteribank: Se mere om solcelleanlæg & batteribank her.

For at simplificere hvad håndværkerfradraget reelt set betyder ved et køb af et solcelleanlæg, har vi herunder lavet et eksempel på et 6.5 kW. solcelleanlæg med den førende batteri producent, Sonnen (vores mest solgte anlæg):

Håndværkerfradrag og solcelleanlæg kan gøre prisen meget mere overkommelig

Hvad betyder det i praksis, hvis man køber anlægget med finansiering?
Som set i eksemplet overfor, så koster anlægget sammenlagt 115.008 kr., og får man det finansieret, gennem vores bankpartner, får man med en lav rente på 2,95%, et afdrag på netto 767 kr. pr. mdr.

Med håndværkerfradrag og solcelleanlæg bliver dine besparelser øget

Og hvad så?

Jamen det betyder i praksis, at du alene med det fradrag I er berettiget, næsten kan betale hele det første års afdrag og på den måde komme gratis igang. Dette samtidig med, at du sparer +10.000 kr. på elregningen i samme år. Altså er du I plus fra start og vil være det indtil finansieringen af anlægget er udbetalt.

Når anlægget er tilbagebetalt, vil du fremafrettet kunne nyde godt af de 10.000 kr. besparelse. Men foruden det, så er anlægget også en direkte tillægsværdi til boligen. Samtidig gør det potentielt også boligens energimærkning bedre – dette som også er positivt ved salg.

– Udregning dit eget personlig tilbud, med vores online prisberegner

Ønsker du at lære mere?
Vi håber du har fået en bedre forståelse for håndværkerfradrag og solcelleanlæg, og hvorfor det stadig er essentielt og berettiget at holde i live, for f.eks. at fremme den grønne omstilling.

Ønsker du mere viden omkring solceller, med alt hvad det indebærer, både direkte og inddirekte, kan du kigge videre i vores blogs og nyheder herunder:

Vil du høre mere?

Vi oplever stor efterspørgsel efter vores solcelleanlæg med Sonnen Batteri. Ønsker du rådgivning eller for et uforpligtende tilbud?

Kontakt os allerede i dag og en af vores konsulenter vender hurtigt tilbage.

+45 7020 7474

kontakt@viasol.dk

Hejrevej 39, 3 sal
2400 København NV

Prøv vores prisberegner nu 

Svar på 3 hurtige spørgsmål, og få et hurtigt overblik over dine mulige besparelser med solceller - det tager kun 2 minutter!