Prisstigninger på vej: også i solcellebranchen


Frygten for inflationen og forhøjede priser på alt, har den seneste tid været et stort emne på aktiemarkedet, men nu også politisk da det kan ses at der kommer prisstigninger. Det skyldes at frygten nu er ved at være en realitet globalt, her inkl., og især i solcellebranchen. Vores indkøbsafdeling oplever f.eks. også allerede nu, at blive præsenteret for væsentlig højere priser fra vores samarbejdspartnere. 

Få et tilbud og se vores priser: Prøv prisberegner

“...Landbrugs- og fødevarepriser er på himmelflugt, der er knaphed på containere og computerchips, og der meldes om mangel på arbejdskraft både ude og hjemme...”

FINANS

Prisstigninger på råvarer
I første omgang kommer de branchespecifikke prisstigninger fra polysilicon, stål/aluminium, glas og litium, som stiger i pris grundet stor efterspørgsel. Alle disse, som er essentielle råvarer/komponenter til produktionen af paneler og batterier.

Herunder ses f.eks. at råvaren; Lithium, som bruges til Lithium batterier, er steget med det dobbelte, alene i 2021:

Diagram der viser prisstigningerne på materialet lithium, som er vigtigt i batteri produktion
https://tradingeconomics.com/commodity/lithium

På det seneste er frygten steget for en økonomisk overophedning, og at centralbankerne pludselig pøser koldt vand på. Det er forståeligt. Landbrugs- og fødevarepriser er på himmelflugt, der er knaphed på containere og computerchips, og der meldes om mangel på arbejdskraft både ude og hjemme. De fleste økonomiske iagttagere forventer en stigning i inflationen i år, og uenighederne består mest i, om det er et midlertidigt, opstarts-relateret fænomen, eller om det afspejler mere fundamentale forhold, der kræver indgreb fra centralbanker og regeringer

FINANShttps://finans.dk/erhverv/ECE13062129/bliver-vaekstmarkederne-ramt-af-en-overgearet-oekonomi/?ctxref=ext

Manglen på microchips i verden og til solcelleinvertere
Samtidig er der også en decideret krise, når det kommer til “micro-chips”, som næsten er umulige at få fat i. Disse som er uundværlige styrekomponenter i biler, computere, smartphones etc. etc. etc., men også i solcelle-inverterer. 

Herunder ses f.eks. et billede fra Fords produktionsanlæg, hvor de stadig er nødsaget til at producere bilerne, men uden mulighed for at sætte dem på markedet, i manglen på mikro-chips:

Fords enorme mængde af biler som lige nu bare venter på en mikrochip for at kunne blive solgt
https://eu.detroitnews.com/in-depth/business/autos/2021/04/26/how-tiny-chip-shortage-wounded-us-auto-industry-pandemic/7356188002/ 

Kæmpe efterspørgsel skaber stigning i priser på fragt
Den ekstreme efterspørgsel, på verdensplan, og inflationen som følger, kommer blandt andet også fra de gigantiske stimulipakker, som gennem pandemien er sat i verden af diverse regeringer, for at holde de respektive landes virksomheder i live, mens private forbrugere har holdt på deres penge, grundet uvisheden af pandemiens konsekvenser.

– Prøv vores prisberegner

Men nu hvor man så småt er ved at have pandemien under kontrol, er der kommet et decideret boom og overforbrug, som skaber den ekstreme efterspørgsel vi ser i dag, i alle brancher. Det har også skabt flaskehals problemer og decideret køer i de store fragtkanaler, hhv. Panama og Suez. Især i Suez kanalen, hvor de fleste varer til Europa sejles igennem, har og er stadig hårdere ramt, grundet det store fragtskib, som stødte på grund for måneder tilbage. Det betyder alt sammen længere leveringstid og forhøjede priser på fragt af containere, og dermed varerne som knap når på lager, inden de er sendt videre.  

Containerskibe som venter på at komme ind i suez kanalen, langsommere fragt leder til prisstigninger

Hvad betyder det for dig? 

De forhøjede priser vil i sidste ende kunne mærkes hos den enkelte. Om du går i supermarkedet, på shoppingtur eller skal købe et solcelleanlæg. Men til forskel fra dine dagligdags indkøb, hvor du knap vil registrere hvis den gennemsnitlige regning stiger med 5-10%… så mærker man det hvis samme prisstigning sker i solcellebranchen. Her bliver det hurtigt mange tusinde kr., som du skal betale ekstra for et solcelleanlæg.

Derfor er der et stort incitament for at lave en handel nu, fremfor senere. Både alene pga. sommeren er over os, men mest af alt fordi du kan forvente at betale en væsentlig højere pris i rigtig mange måneder frem. Altså kan du se den nuværende pris, som værende en rabat, kontra de forventede priser i den kommende tid. 

– Prøv vores prisberegner

Vil du høre mere?

Vi oplever stor efterspørgsel efter vores solcelleanlæg med Sonnen Batteri. Ønsker du rådgivning eller for et uforpligtende tilbud?

Kontakt os allerede i dag og en af vores konsulenter vender hurtigt tilbage.

+45 7020 7474

kontakt@viasol.dk

Hejrevej 39, 3 sal
2400 København NV

Prøv vores prisberegner nu 

Svar på 3 hurtige spørgsmål, og få et hurtigt overblik over dine mulige besparelser med solceller - det tager kun 2 minutter!