»

Seneste blogs:


Solcellernes historie – et blik ind i udviklingen af solpaneler

Author

Magnus Stjernegaard

--IMAGE MISSING--

Solcellepanelers udvikling igennem tiden

Vi kigger i denne blog på solceller igennem tiden, og prøver at finde ud af hvad fremtiden har i vente

 

Teknologien bag solceller blev opfundet for mange år siden, men det er først indenfor de seneste årtier, at den har vundet stor popularitet som en grøn og bæredygtig energikilde. I denne blogpost vil vi se nærmere på solcellernes historie og udvikling, så du kan få et bedre indblik i, hvad solcellepaneler er, og hvordan de fungerer.

Solpaneler er en type fotovoltaiske (PV) paneler, der omdanner energi fra solen til strøm. Ideen om at bruge solenergi til at producere elektricitet er langt fra ny. Faktisk kan vi spore rødderne helt tilbage til det 19. århundrede, hvor franskmanden Alexandre Edmond Becquerel opdagede, at man kan omdanne lys fra solen til elektrisk strøm.

I de følgende årtier blev der gjort mange fremskridt inden for solenergi-teknologien, men det var først i 1954, at Bell Labs udviklede det første solcellepanel, der kunne omdanne solenergi til elektrisk strøm, med en effektivitet på 6%. Dette som var en kæmpe milepæl inden for solenergi.

solcellernes-historie-1.webp

Udviklingen siden solcellernes opfindelse

I dag findes der solceller, der kan omdanne solenergi til elektrisk strøm med en effektivitet på helt op over 25% – disse er dog endnu ikke tilgængelige for offentligheden. Men, den øgede effektivitet har stadigt gjort solceller til en attraktiv energikilde for både private husholdninger og store industrielle anlæg. 

 

Solcellepaneler har både miljøvenlige og bæredygtige kvaliteter som også har hjulpet med udbredelsen af dem. De producerer nemlig ingen CO2-udledninger eller andre skadelige stoffer, når de producerer elektricitet – de er derfor et godt alternativ til de fossilbaserede energikilder, der er med til at forurene vores planet.12_08-1.jpg

 

Dertil tilbyder solpaneler også en økonomisk attraktiv løsning, da de har lave vedligeholdelsesomkostning og kan spare husholdninger store beløber på elregningen – dette som bliver højnet nu på grund af de stigende elregninger. 

 

Kommer solcellepaneler til at blive bedre?

De første solpaneler blev fremstillet i 1954, men det er faktisk siden 2010 at udviklingen inden for solcelleteknologi virkelig har taget fat, hvilket har gjort solpaneler endnu mere effektive, økonomisk attraktive, og deraf, mere udbredte.

 

Effektiviteten af solceller

En af de største udviklinger inden for solcellepaneler i de seneste år har været en stigning i effektiviteten af solcellepaneler. I 2010 havde de fleste solcellepaneler en effektivitet på omkring 15%, men i dag er det muligt at finde solcellepaneler med en effektivitet på op til omkring de 22.5% – her hvor der i forskningen er opnået helt over 26%. Dette betyder, at solpanelerne kan omdanne en større mængde lysenergi til strøm.

solcellernes-historie-1-1.webp

 

Udviklingen af watt peak i solceller

Derfor er der også sket markante udviklinger med hensyn til watt peak (Wp) kapacitet. Wp er en måling af den maksimale strøm, et solpanel kan generere under specifikke testforhold. I 2010 var gennemsnits-Wp’en for et solpanel omkring 250 Wp, hvor der i 2022 nu er en gennemsnits-Wp som er op mod 400 Wp. Denne stigning i Wp er blevet opnået gennem en kombination af fremskridt inden for solcelleteknologi såvel som forbedringer af materialerne og designet af solpaneler. Samlet set har udviklingen gjort det muligt at generere mere elektricitet per panel, hvilket gør solenergi til en mere bæredygtig og omkostningseffektiv mulighed for et bredere udvalg af anvendelser.

 

Forbedring af holdbarhed i solpaneler

Med den øgede effektivitet og en generel forbedret kvalitet, er der også taget enorme skridt i forhold til solcellepanelers holdbarhed. Dette kan ses i test, men mere relevant som solcelleejer er måske de højere garantier. Garantierne i 2010 lå et sted mellem 5-12 år, ofte uden service garanti og produktgaranti. Her hvor de førende paneler i Danmark nu har 25 års totalgaranti, og der i udlandet findes garantier på helt op til 40 år – disse som vi kæmper for at få hentet hjem til Danmark.

Få et uforpligtende tilbud nu


Er du interesseret i et uforpligtende tilbud på et solcelleanlæg, så klik ind her og prøv prisberegneren.


Svar på 4 simple spørgsmål - så beregnes et anbefalelsesværdigt solcelleanlæg ud fra dine svar, som giver dig den optimale løsning til at blive selvforsynende.

Fra blå til helt sorte solcellepaneler

Sidst men ikke mindst, er der også blevet gjort fremskridt inden for solpanelernes design. I stedet for at være store, klodsede paneler, der er svære at installere og ødelægger husets udseende, findes der i dag solpaneler i mange forskellige størrelser og former, der passer ind i ethvert hus og landskab.

Fra 2010, hvor mange solcellepaneler var blå og sølv, fås mange solcellepaneler nu med et helt sort udseende, så de f.eks kan blænde bedre ind med et sort tag.

Montagesystemer bliver nu også lavet i sort design, sådan at det er muligt at få et helt sort system, som har et stilrent og simpelt design. Det er også en af de udviklinger indenfor solceller, som har ført til den øgede spredning, da frygten for at ødelægge et tags udseende er desto mindre. BLUE-vs-BLACK-mono-perc.png

Bliver udviklingen ved?

Udviklingen af solpanelernes effektivitet har de senere år været nedsat, da branchen når grænserne for, hvad der er fysisk muligt med den nuværende teknologi. Effektiviteten af solpaneler afhænger af de materialer, der anvendes, og designet af panelerne. Selvom der har været nogle nylige fremskridt inden for disse områder, er potentialet for yderligere betydelige øgninger i effektiviteten begrænset.

Derudover stiger omkostningerne ved at foretage yderligere forbedringer i teknologien. Som et resultat er den hastighed, hvormed solpanelernes effektivitet forbedres, blevet nedsat og forventes at fortsætte med at gøre det i de kommende år.

Er det værd at investere i solcellepaneler nu? 

Alt i alt har solpaneler gennemgået en stor udvikling siden 2010, hvilket har gjort dem til en endnu mere effektiv, økonomisk attraktiv og bæredygtig energikilde. Hvis du overvejer at investere i solpaneler, er det altså blevet en rentabel investering, som i de fleste tilfælde vil kunne betale sig hjem i en fraktion af anlæggets levetid.

Dette taget i betragtning, sammen med at udviklingen indenfor solcellepaneler begynder at stagnere, er det altså et godt tidspunkt at påbegynde sin grønne omstilling med solceller. 

Er du interesseret i at se din mulige tilbagebetalingstid, så har vi hos Viasol en beregner som kan beregne den i netop dit tilfælde, ud fra din husstands forhold.

Prøv beregneren her: https://www.viasol.dk/viasol-total  

Lav din egen strøm med solceller

Gør som vores +5.000 kunder

Spar op til 70% på din elregning

Vi rådgiver, monterer og servicerer

IMAGE MISSING