Solenergi

Solcelleinvertere: Mikroinvertere vs. Streng invertere

Når man skal have solceller, er det vigtigt at huske på alle elementerne, der indgår i et solcelleanlæg. Selvfølgelig skal man finde de rigtige solpaneler, måske skal man også købe en batteribank, men noget, som alle skal tage stilling til, er, hvilken inverter, der skal installeres i solcelleanlægget.  Solcellepaneler generer nemlig det, der hedder DC-strøm. Denne strøm kan dog ikke benyttes direkte i din husstand, hvor der benyttes AC-strøm. Derfor skal strømmen konverteres med en inverter.  Her kommer valget så af, hvilken type inverter, man skal have til sine solceller. I Danmark har vi valget mellem 2 typer: strenginvertere og mikroinvertere.

Forfatter

Mohammed Ayoub

Opdateret den

Læsetid

12 min
image missing

Hvad er en strenginverter?

En strenginverter er den billigste løsning til et solcelleanlæg. Helt traditionelt, er det disse invertere, som vi har ført, da prisen på andre løsninger har været for høj til at kunne betale sig. Gennem årene har der været store begrænsninger på effektiviteten af en strenginverter, men i de seneste år er der blevet introduceret lappeløsninger, der, til en vis grad, har kunnet fikse nogle af disse problemer. 

Læs mere om invertere her.

Hvordan fungerer en strenginverter til solceller?

Med en strenginverter til solceller, har man én central inverter, der modtager al strømmen fra en eller flere “strenge” af solceller. Som det ses på billedet, så sættes en række af paneler sammen med én forbindelse, der følger en snor gennem hvert panel.

Det er en teknologi, der er gennemtestet over mange år, men i skyggeforhold har strenginvertere stadig store problemer med effektiviteten. 

Kort sagt, så vil produktionen af en streng af paneler, der er sat op på en klassisk strenginverter, reduceres til produktionen af det panel, der har den laveste produktion. Er der skygge på et panel, så påvirkes alle paneler altså ligeligt af denne skygge. Der er gennem årene kommet forbedringer på panelerne. Dette betyder, at det i praksis ikke har samme effekt længere. Det er dog stadig ikke en optimal løsning, hvis der konstant kommer skygge på et eller flere paneler i anlægget. 

Strenginvertere bliver oftest leveret med en forholdsvis kort garanti på 5-12 år. Dette betyder, at det som regel er nødvendigt at udskifte en strenginverter omkring halvvejs inde i solcellernes levetid, hvor vi fører solpaneler med minimum 25 års produktgaranti. 

strenginverter

Hvad er en mikroinverter?

Mikroinvertere til solceller blev introduceret af den amerikanske producent Enphase Energy tilbage i 2006. Med mikroinvertere, åbnede Enphase op for en ny verden af optimering af solcelleanlæg, med en unik optimering af det enkelte solpanel. Gennem årene, er mikroinvertere gået fra at være et meget eksklusivt og dyrt produkt, til at det nu er blevet bedre og billigere, og dermed mere tilgængeligt. 

Læs mere om Enphase-mikroinvertere her.

Hvordan fungerer en mikroinverter til solceller?

En mikroinverter er en lokal inverter, der sidder under hvert eneste panel på taget. Konverteringen fra DC-strøm til AC-strøm sker dermed med det samme på taget.

Dette gør, at solcellepanelerne ikke er sat op på strenge, men har hver deres ledning, at de optimeres individuelt og derfor kan følges individuelt via evt. medfølgende app-styring (dette tilbydes bl.a. af Enphase). 

I skyggeforhold har mikroinvertere den fordel, at solcelleanlægget består af en række ikke-forbundne solceller. Dette gør, at skygge ikke påvirker solcellepanelet og dermed undgår man også risikoen for hotspots, der kan være resultatet af skygge.

Overvågningen af anlægget gør det nemmere at fejlfinde og med mikroinvertere er det nemmere at lokalisere fejl på det enkelte panel.

Sidst, men ikke mindst, fås mikroinvertere med hele 25 års garanti. Du er altså garanteret, at solcelleanlægget producerer i mange år frem.

mikroinvertere

Mikroinvertere vs strenginvertere.

Der er ingen tvivl om, at strenginvertere er en billigere løsning, når man indgår i det første køb. Dog er der vigtige overvejelser ift. holdbarhed og effektivitet, som har en betydning for regnestykket i sidste ende.

Forskelle mellem mikroinvertere og strenginvertere.

Effektivitet i skyggeforhold:

Sammenligner man effektiviteten i skyggeforhold mellem mikroinvertere og strenginvertere, er der ingen tvivl om, at den bedste løsning er mikroinvertere. En mikroinverter til solceller sikrer, at hvert panel yder dets maksimale, selvom et panel er dækket af skygge. Dette undgår altså hotspots og andet, som kan have stor effekt på dit solcelleanlæg henover årene. 

Med en strenginverter, er der lavet mange lappeløsninger til problemet, men solcellerne vil stadig køre på en streng og dermed være i risiko for nedsat effektivitet. Dertil er det ret svært at undgå hotspots med en strenginverter. 

Fejlfinding på dit solcelleanlæg:

Som med alle teknologier, kan der opstå fejl på et solcelleanlæg. Når dette sker, er den mest gængse løsning at erstatte panelet, hvor garantien altså kommer i spil. For at dette er muligt, skal fejlen dog findes og lokaliseres.

Med en strenginverter betyder det, at hvert panel skal testes for at finde fejlen. Det koster tid og penge, og hvis der ikke findes en fejl, så dækker garantien intet. 

Med en mikroinverter, kan du nemt se på din app, om der er fejl på et panel og præcis, hvor denne fejl er. Så er du sikret en nem udskiftning af panelet, uden ekstraomkostninger. 

Solcelleinverterens holdbarhed:

Et af de vigtigste punkter for investeringen, som helhed, er inverterens levetid. En strenginverter, der leveres med 5-15 års garanti, skal oftest udskiftes i denne periode. 

Dermed venter der ofte en ekstra investering ca. halvvejs inde i dit solcelleanlægs levetid, hvor der skal købes ny inverter og en elektriker skal betales for at opsætte denne. Med en Enphase-mikroinverter fra Viasol, får du hele 25 års produktgaranti. Det er den samme garanti, som mange af vores solcellepaneler, og det er en garanti, der ikke kan fås med strenginvertere. Med Enphase-mikroinvertere er du altså garanteret, at dit anlæg producerer strøm i solcellepanelernes levetid, uden at du skal investere yderligere.

Hvordan påvirker bypass-dioder et solcelleanlæg med strenginvertere?

Bypass-dioder er en af de quickfixes, der er implementeret for at hjælpe med strenginverterens begrænsninger i skyggeforhold. Den gør reelt set, at strømmen kan løbe udenom panelerne. På denne måde, kommer der ikke de samme begrænsninger på hele strengen, når et enkelt panel er udsat for skygge.

Hvad er den rette løsning til dit solcelleanlæg?

Den rette løsning kommer selvfølgelig helt an på din situation. Der er ingen tvivl om, at, hvis man ser bort fra prisen, så er mikroinverteren den bedste løsning til solceller. Med en fordoblet garanti, bedre ydeevne, bedre overvågning og bedre fejlfinding på anlægget, er mikroinverteren den suverænt bedste løsning. Men, det er også en forholdsvis dyr løsning. 

Skal man bare have det billigste anlæg, så findes der rigtig mange gode strenginverter-løsninger derude. Med henblik på funktionaliteten, så er det en klar anbefaling, hvis man eksempelvis har skygge fra et træ eller skorsten på daglig basis, at vælge en mikroinverter. Har man ikke dette, vil en strenginverter dog kunne håndtere opgaven rigtigt fint. Man skal selvfølgelig være OBS på, at der, højst sandsynligt, kommer en ekstra investering i form af en ny inverter ca. 10-15 år inde i solcelleanlæggets levetid – men der må man selv lave regnestykket og se, hvad der giver bedst mening for en selv.

Vi står, som altid, klar til rådgivning med et udvalg af strenginvertere, samt de helt nye mikroinvertere fra Enphase. Book et møde med en energirådgiver nu eller beregn et tilbud via knappen herunder.

Prøv vores prisberegnerBook et møde med en energirådgiver nu