»

Seneste blogs:


Batteribank – kan det betale sig med solceller? Fordele & Ulemper

Author

Magnus Stjernegaard

--IMAGE MISSING--

Batteribank til solceller – hvordan fungerer det?

I denne blog vil vi gennemgå hvordan du kan gavne af solceller med batteribank

I takt med at grøn energi skal blive den dominerende energikilde i Danmark, bliver solceller mere og mere interessante. I de tidlige 2010’ere skubbede regeringen til industrien ved at etablere ordninger, som lod private forbrugere benytte elnettet som kunstigt batterilager til solenergi. Altså kunne du benytte al den overproduktion du havde fra dine solceller, i perioder hvor du ingen produktion havde. Denne aftale blev dog for lukrativ og derfor lukket ned – derfor får langt de fleste private solcelleejere nu installeret batteribanker i deres hus – men hvordan fungerer det egentlig?

 

Hvorfor en lithium batteribank?

Solcellepaneler producerer som bekendt strøm når solen er fremme, hvorfor produktionen fra solcelleanlægget er meget præget af tidspunktet på døgnet. Du vil altså opleve størstedelen af din produktion i dagstimerne mellem 8-16. Det er desværre sådan at denne tidsperiode også er den periode hvor de fleste er på arbejde. Derfor er forbruget i husstanden lavt, og den overskydende produktion sendes på elnettet – tæt på gratis.

 

Salg af el til elnettet vil give noget gevinst, men oftest kun til spotprisen, som er cirka en tredjedel af den pris du køber el for i sidste ende pga. afgifter og gebyrer. Derfor er det meget mere gunstigt at benytte den producerede el til at dække dit eget forbrug, i stedet for at sælge det. Så hvordan får du benyttet den el der produceres i løbet af dagen, når nu dit forbrug er lavest i netop de timer? Det er her en batteribank kommer ind i billedet.

LandingPage5.webp

Med en batteribank bliver det muligt for dig at maksimere din husstands selvforsyningsgrad – altså dit egetforbrug af din egenproducerede el. I tiden fra 8-16 hvor du muligvis er på arbejde, vil din husstands forbrug blive dækket, samtidigt med at den overskydende produktion bliver smidt ind på batteribanken. Når du kommer hjem om aftenen, har du så en batteribank der er opladt med egenproduceret gratis energi, klar til at dække dit forbrug. Derfor kan du med god samvittighed tænde ovn, elkedel og TV, samt sætte en vask og tørretumbler over – strømmen fra dit solcelleanlæg og batteribank, er klar til at dække det.

 

Læs mere om vores batteribanker her: https://www.viasol.dk/husbatterier

sol.png
Et solcelleanlæg producerer primært i dagtimerne. En batteribank tillader at den producerede strøm opbevares indtil om aftenen, hvor de fleste har højest forbrug i deres husstand.

Hvad kan du forvente med en batteribank til solceller?

Hvordan hjælper en lithium batteribank helt konkret hvis man har solceller – hvad betyder det i praksis?

Hvis man har solceller uden batteribank, vil forventningen fra et korrekt dimensioneret anlæg oftest være omkring 20-30% selvforsyning. Det vil altså sige at 20-30% af din husstands årlige forbrug bliver dækket af solceller. Derfor er det meget lukrativt at oplagre den producerede strøm i en batteribank, så den ligger klar til de perioder hvor man rent faktisk kan benytte den i husstanden. I de fleste tilfælde vil en batteribank i huset medføre en fordobling af selvforsyningsgraden.

 

Hos Viasol går vi oftest efter at ramme omkring de 65% selvforsyning på anlæg, her hvor selvforsyningsgraden i sommerhalvåret oftest vil være +80%.
 

Men hvad med vinterperioden, hvor solcelleanlægget har lavere produktion? – Her kan en batteribank også hjælpe.
 

Der er igennem årene blevet udviklet mere og mere intelligente batteribanker. Heriblandt er en af de mest spændende innovationer, at du blandt andet kan købe strøm fra elnettet og lagre det på batteribanken. Men du spørger måske; hvorfor vil man det?
 

– Er du interesseret i at se et bud på hvad din selvforsyningsgrad kan blive med et solcelleanlæg m. batteribank, så prøv vores prisberegner og få et tilbud med det samme: https://www.viasol.dk/viasol-total

Variable-elpriser.webp

Solceller producerer ikke altid strøm. Måske er det vinter, måske er det en regnfuld dag – du vil gennem året opleve tidspunkter hvor du er nødt til at købe strøm fra elnettet. Når man køber strøm fra elnettet kan der være enorm variation i elprisen alt efter hvad tid på døgnet man køber den; det vil oftest være meget billigere at købe strøm om natten. Dette kan man udnytte med en Sonnen batteribank, ved at sætte den til at lade med billig strøm om natten, til fordel for at bruge den opmagasinerede strøm om dagen, når den ellers ville være dyrere. På den måde kan du spare penge med en batteribank, endda hvis solcelleanlægget ikke selv producerer strøm.

Der kan være stor forskel på batteribanker til solceller – hvad gør en batteribank god?

Når man snakker batteribank til solceller er der flere forskellige faktorer som har betydning for hvor god batteribanken er.

 

Diskussionen starter med at kigge på batteribankens kapacitet. Her vil størstedelen af af batteribanker have muligheder mellem 5-30 kWh. Dertil hører også batteribankens ‘Depth of Discharge‘ (DoD), hvilket betyder hvor meget af selve batteribankens kapacitet der kan benyttes til at opbevare energi. Her er der nogen der har 70%, hvor andre har hele vejen op til 100%.

 

Det vil for nogle være interessant at kigge på om batteribanken kan udvides i løbet af årene. Det kan være du har planer om at få elbil eller varmepumpe indenfor de kommende år, eller på anden vis forventer et øget forbrug. Nogle batteribanker kan nemlig ikke udvides senere hen, hvorfor man er bundet til det køb man laver i første omgang. Derfor er det værd at være OBS på, hvis du forestiller dig at dit forbrug ændrer sig indenfor batteribankens levetid.

 

Næsten alle mærker vil have forskellige muligheder ift. størrelse, og det vigtigste er derfor at se nærmere på selve holdbarheden af batteribanken – her er forskellen nemlig ligeså stor, som den kan være på diverse AAA batterier. Om de er fra Tiger eller fra Durexel.
 

En god målestok på dette, er garantien som producenterne tilbyder. Med batteribanker har man en produktgaranti som bliver målt i antal år – samt en ydelsesgaranti som bliver målt i antal cyklusser. Herefter er der oftest også beskrevet en ‘effekt efter garanti‘, som taler til hvor meget batteribanken har degraderet i dets levetid.
 

Èn cyklus svarer til en hel op- og nedladning af batteribanken. I sommerperioden vil dette oftest svare til cirka én dag, da man når at oplade den fuldt i løbet af dagen, og nedlader den fuldt i løbet af natten og morgenen. Derfor siger vi hos Viasol at én cyklus er lig med én dag. Det er ikke alle producenter som oplyser deres ydelsesgaranti, og istedet blot giver en produktgaranti på mellem 5 og 10 år. Men den ligeså relevante ydelsesgaranti varierer mellem 4.000-10.000 cyklusser. Altså en levetid på 10-25 år.
 

Sidst men ikke mindst skal man overveje batteribankens funktionalitet. Der er efterhånden kommet mange batteribanker som tilbyder ekstra funktionalitet, både fysisk men også i forhold til app-styring og programmering. Her er der f.eks. kommet muligheder til batteribanker som kan placeres udenfor, batteribanker som kan købe billig strøm om natten og batteribanker som kan bruge vejrdata til at optimere brugen af solcellestrøm i husstanden. Så er du interesseret i gadgets eller andet ekstra funktionalitet er det også vigtigt at kigge efter, da der efterhånden er meget forskelligt på markedet.

huawei-batteries.webp
To Huawei LUNA 2000 batteribanke sat sammen med en Huawei SUN 2000 inverter. Læs mere om batteribank fra Huawei her: https://www.viasol.dk/husbatterier/huawei

Sammenlign batteribanker

Hvilken batteribank er bedst?

Der er utallige forskellige batteribanker på markedet og vi kigger derfor i stedet på de mest populære og omtalte, som er tilgængelige i Danmark. En batteribank er tilgængelig i Danmark hvis den er på den såkaldte ‘positivliste’. Blandt andet Tesla Powerwall er endnu ikke på denne liste og kan derfor endnu ikke installeres i Danmark, men er stadigt inkluderet da den ofte indgår i diskussioner.
 

Se tabellen herunder for at få et hurtigt overblik over de bedste og mest populære batteribanker i Danmark, en kort diskussion følger under tabellen:

MærkeKapacitetProdukt­garantiYdelses­garantiEffekt efter garantiFunktion­alitet
Sonnen5 – 30 kWh10 år10.000 cyklusser70% (83% bevist i test)Kan altid udvides, kan købe billig strøm fra elnet & Forecast vejrudsigt
Huawei5 – 30 kWh10 år4.000 cyklusser60%Kan altid udvides, kan stilles udendørs, kan købe billig strøm
Growatt2,56 – 52 kWh10 år6.000 cyklusser60%Kan udvides indenfor 1 år, kan købe billig strøm
Tesla14 – 42 kWh10 årIkke oplyst70%Kan altid udvides
Fronius / LG Chem5.1 – 22.1 kWh10 år4.000 cyklusser60%Kan udvides indenfor 6 mdr.
Kostal / BYD3 – 66,3 kW10 år4.000 cyklusserIkke oplystKan udvides indenfor 6 mdr.

Som det kan ses i tabellen er det altså en industristandard at have en produktgaranti på 10 år, her hvor batteristørrelserne også er forholdsvis uniforme. Dog er der stor forskel på ydelsesgarantien og den yderligere funktionalitet som tilbydes.

 

Èn cyklus i ydelsesgarantien svarer cirka til én dag, hvorfor 4000 cyklusser konservativt set svarer til omtrent 10 år. Her ser vi en smule højere end gennemsnittet for Growatt med 6.000 cyklusser, og Sonnen som er længder foran med 10.000 cyklusser. For at sætte 10.000 cyklusser i perspektiv, svarer det til cirka 27 års’ værd af cyklusser. Sonnen har tilmed lavet en test af deres batteribank, som viste en levetid på helt op til 28.000 cyklusser – dette er dog ikke garanteret af dem. Læs mere om batteribank testen her:
 

Hvis man kigger på den ekstra funktionalitet er Sonnen klart i front. Time-of-Use funktionen gør det muligt at oplade batteriet med billig strøm om natten, mens Forecast funktionen optimerer ladningen af batteriet ud fra historisk vejr-data. Dette kan alt sammen kontrolleres via en app. Appen i sig selv er dog ikke en speciel feature, da langt de fleste batteribanker efterhånden tilbyder tracking i en eller anden form. Du kan læse mere om Sonnen her: https://www.viasol.dk/husbatterier/sonnen.
 

Sidst men ikke mindst har vi Huawei, som har den unikke funktion at den kan stilles udendørs. Dette vil for nogen være essentielt, dog kommer det med en hvis begrænsning på batteribanken i perioder hvor den udsættes for meget kolde temperaturer, så den højeste effektivitet vil stadigt kunne findes ved at stille batteribanken i et rum som er frostsikret. Du kan læse mere om Huawei her: https://www.viasol.dk/husbatterier/huawei.

 

Er du interesseret i et uforpligtende tilbud på et solcelleanlæg med batteribank, så klik her, svar på 3 spørgsmål, og så får du et tilbud med alle de vigtige nøgletal: https://www.viasol.dk/viasol-total

RESIDENTIAL-PICTURE-5.webp

Lav din egen strøm med solceller

Gør som vores +5.000 kunder

Spar op til 70% på din elregning

Vi rådgiver, monterer og servicerer

IMAGE MISSING