Solenergi

Kan solceller betale sig i 2024?

Det har i de seneste år været omdiskuteret om solcelleanlæg er en god investering. Krig i Europa, høje elpriser og den grønne omstilling er alle forhold, der har haft stor betydning for danskernes valg af energi. Solceller er uden tvivl et godt alternativ til mange andre energikilder, når det kommer til miljøvenlighed, men er de også rentable? Hos 1KOMMA5° Danmark er vi stadig af den klokkeklare overbevisning, at solceller er en rigtig god investering for rigtig mange danskere. I dette indlæg kommer vi til at gå alt omkring rentabilitet og tilbagebetalingstid igennem - fra top til tå, så du kan få et komplet overblik over, hvorfor solceller godt kan betale sig for rigtig mange danskere i 2024. Vi kommer rundt om alt lige fra de forskellige faktorer der spiller ind i rentabiliteten af solcelleanlægget, til hvilken betalingsmetode der er mest favorabel – samt til sidst et reelt eksempel på, hvordan regnestykket omkring besparelser og tilbagebetalingstid kan se ud. Læs med og find ud af, hvorfor vi mener, at solceller sagtens kan betale sig i 2024.

Forfatter

Magnus Vöge

Opdateret den

Læsetid

10 min
image missing

Er solceller en god investering?

Igennem de seneste 10 år er der sket en kæmpe udvikling i solcelleindustrien, som har været med til at gøre solceller til en endnu bedre investering, end der har været førhen. 

Heriblandt tilføjelsen af batteribanker, som vi også kommer ind på længere nede i indlægget. Den største udvikling er dog sket i selve solcellepanelerne. 

Den teknologiske udvikling har betydet, at solceller i dag er langt mere effektive end de var for 10 og endda bare 5 år siden. Solcellepaneler er nemlig gået fra omkring 200 Wp til nu at være næsten det dobbelte. 

Hvad er Wp?

Wp står for "watt peak" og angiver den maksimale effekt, som et solcellepanel kan generere under optimale forhold. Det er en måleenhed for solcellepanelers ydeevne og bruges til at sammenligne forskellige paneler. 

Jo højere wP, desto mere energi kan solcellepanelet producere.

Dertil er der sket kæmpe forbedringer i holdbarhed og ydeevne i diffust lys – som har stor betydning her i Danmark, hvor vejret godt kan være lidt skiftende.

Læs mere: Virker mine solceller, når det er overskyet? 

Holdbarheden er noget som har kæmpe betydning for rentabilitet (såvel som bæredygtighed). Jo længere tid solcellepanelerne kan fungere og være effektive i, jo længere tid vil investeringen give afkast. 

Forbedringerne i holdbarhed betyder, at hos næsten alle producenter, er man gået fra 10 års produktgaranti til hele 25 års produktgaranti, hvilket betyder, at du nu er garanteret over dobbelt så mange år med elbesparelser. 

Solcellepaneler ventes oven i købet at kunne have god produktion +35 år frem.

For at vurdere, om et solcelleanlæg er en god investering for en selv, skal man altid have et overblik over sit eget elforbrug og finde frem til, hvor stor en del af dette, man ønsker at solcellerne skal dække. 

Som huskeregel kan man bruge forholdene 1:1.000 kWh. Det vil sige, at for hver 1.000 kWh der bruges årligt i husstanden, skal man bruge 1 kWh solceller. Det kan du læse meget mere om i vores indlæg om, hvor mange solceller man skal bruge.

Hvis man derudover bruger batteribank og smart energistyring såsom Heartbeat, bliver rentabiliteten/tilbagebetalingstiden betydeligt kortere. Desuden er det vigtigt at huske på, at solcelleanlæg oftest øger værdien af din bolig og vil gøre den mere attraktiv, hvis man planlægger at sælge i fremtiden. 

Det betyder, at tilbagebetalingstiden af solcellerne i virkeligheden er langt lavere. Vi ser oftest, at mellem halvdelen til hele værdien af solcelleanlægget bliver tillagt husstandens værdi.

Solceller bliver en endnu bedre investering med en batteribank.

Som mange af os mennesker, præsterer solceller også bedst, når solen skinner fra en skyfri himmel. 

Det er derfor, at man ser de største koncentrationer af solceller steder som det sydlige USA, hvor det i mange år har været en rentabel forretning grundet den høje mængde af solskinstimer. 

Men her i Danmark døjer vi med et vinterhalvår, som har betydeligt færre solskinstimer, og derfor mindre produktion fra solceller. 

Læs mere: Sådan fjerner du sne fra dine solceller

Det fiksede man med ordningen fra 2011-2012, da man netop kunne benytte den overskydende elproduktion i vinterperioden, men siden da har batteribanker været den mest effektive måde at forbedre rentabiliteten og selvforsyningsgraden med solcelleanlæg.

Hvad er en batteribank?

En batteribank fungerer som et slags energidepot til dit hjem. Når dine solceller eller elnettet producerer mere strøm, end du bruger i øjeblikket, bliver overskydende energi gemt i batteribanken til senere brug.På den måde kan du få mest muligt ud af den energi, du selv producerer, og reducere behovet for at trække strøm fra elnettet.

Det er også på ens elregning, at man sparer absolut mest med solceller og en batteribank. 

Med en selvforsyningsgrad på over 60% kan en husstand med et normalt forbrug hurtigt spare op mod 10.000 kr. om året på deres elregning. Udviklingen i batterierne har derfor også betydet, at solceller i langt højere grad kan betale sig i 2024.

Læs mere: Kan det betale sig med en batteribank til solceller?

Graf: Strøm fra elnet vs. solcellestrøm

Salg af strøm til elnettet øger rentabiliteten.

Der er ingen tvivl om, at den primære økonomiske gevinst fra solceller med batteribank kommer fra besparelser på elregningen. 

Men dertil vil der også komme en direkte fortjeneste fra salg af solcellernes overskydende elproduktion, som også er med til at forøge rentabiliteten af dit solcelleanlæg.

Læs mere: Salg af strøm fra solceller: Sådan fungerer det

Der vil her være en variation i, præcist hvor meget man kan tjene på den solgte el. Det afhænger nemlig af, hvilken elleverandør man vælger til at håndtere betaling for solcellestrømmen. 

Graf: Strøm fra elnet vs. solcellestrøm

Energinets hjemmeside kan du hurtigt få et overblik over godkendte aktører, der handler med el. 

Ofte vil gevinsten ligge omkring selve spotprisen pr. kilowatt – denne er som bekendt steget voldsomt i de seneste år. Derfor stiger gevinsten fra dine solceller altså i takt med at elprisen stiger. Ligesom at dine besparelser på elregningen også stiger i takt med at elprisen stiger. 

Den ekstra gevinst kommer, når der er overproduktion på solcelleanlægget og batteribanken er fyldt. Derfor vil salg af el til elnettet oftest ske i sommermånederne, når produktionen fra solcelleanlægget er på det højeste niveau. Det er her hvor mange solcelleanlæg også kommer over de 90% i selvforsyningsgrad.

Er kontant køb eller finansiering af solceller den bedste investering?

Når du står over for at investere i solceller, skal du tage stilling til, om du vil købe dem kontant eller finansiere dem gennem lån.

Selvom du selvfølgelig gerne vil maksimere rentabiliteten fra start - og samtidig sikre en kort tilbagebetalingstid på anlægget - handler det først og fremmest om at finde den bedste måde at betale for solcelleanlægget på, så det giver mening for din økonomi.

Men herunder kan du blive klogere på, hvad der giver bedst mening i forhold til at have den korteste tilbagebetalingstid.

Kontant køb af solceller

Den absolut mest profitable måde at investere i solceller på er ved at købe et solcelleanlæg kontant. 

På den måde får du den laveste mulige pris på solcelleanlægget, da du slipper for alle de små ekstra omkostninger som kommer med finansiering - f.eks. renter. 

Derfor vil det klart også anbefales at købe solcelleanlæg kontant, hvis din økonomi kan klare det.

Med det udgangspunkt kan vi begynde at kigge på de reelle besparelser, som næsten altid vil overgå solcelleanlæggets værdi. Næsten alle anlæg som købes hos 1KOMMA5° Danmark ligger med en tilbagebetalingstid på mellem 7-10 år. 

Det vil altså sige, at gennem besparelser på elregningen og salg af el til elnettet, vil de fleste solcelleanlæg efter 7-10 år give ren gevinst i resten af solcelleanlæggets levetid. 

Nye teknologier inden for intelligent energistyring gør det samtidig muligt at spare yderligere på elregningen (alt fra 2.000 - 6.000 kr. årligt), og man vil på den måde betydeligt reducere tilbagebetalingstiden. 

Hvis man tager Maxeon solcellers 40 års produkt-, ydelses- og servicegaranti in mente, vil du med et kontantkøb opleve over 25-30 år, hvor dit solcelleanlæg udelukkende giver besparelser. De færreste solcelleanlæg har garantier i denne størrelse, så det er naturligvis vigtigt at tjekke solcelle udbyderens garantier, før man beregner tilbagebetalingstiden.

Finansieret solcelleanlæg

Med et solcelleanlæg vil besparelserne kunne mærkes i løbet af året, når du modtager dine elregninger, eller opgørelser på salg af overskydende el. 

I og med at besparelserne kommer løbende, er der mange der vælger en finansieret løsning, når de køber solceller. Det giver nemlig lidt følelsen af et selvfinansierende solcelleanlæg – og at man tilmed kan tjene lidt hver måned.

Hvordan regnestykket ser ud, kommer selvfølgelig an på, hvor lang tid man vælger at finansiere anlægget henover. Her vil den typiske periode være finansiering hen over 15 år (180 mdr.), men den kan dog også være kortere. 

En finansiering over 15 år tillader for de fleste husstande, at besparelserne betaler afdragene og mere til.

Efter finansierings-perioden er ovre, står man selvfølgelig stadig tilbage med et solcelleanlæg som tilføjer værdi til huset – samt solceller som har en garanti på 25 år og derfor kommer til at give besparelser på elregningen i mindst 10 år mere. 

Da denne type lån kategoriseres som værende et såkaldt energilån, kan det tilbydes med meget lav rente (2,95%) hen over hele 180 måneder med et lånebeløb på helt op til 350.000 kr. Rentefrit lån er dertil også muligt på lån i perioder op til 5 år (60 mdr.). Dette er i mange tilfælde den bedst finansierede løsning som tilbydes, da det eneste som gør det en smule dyrere end kontant betaling, er små årlige gebyrer samt et stiftelsesgebyr. Med det rentefrie lån kan man maksimalt låne op til 120.000 kr.

Graf: Strøm fra elnet vs. solcellestrøm
Få et uforpligtende tilbud med finansiering nu

Eksempel: Derfor er solceller en god investering.

For at illustrere hvordan solceller kan være en god investering for en ganske almindelig dansk familie, kan vi prøve at lave et hypotetisk regnestykke.

Tager vi eksempelvis et gennemsnitligt anlæg på 16 SunPower 405 Wp solcellepanelerog en 5 kWh Sungrow-batteribank, som vil være ideelt til at dække et standardforbrug på omkring de 6.000 kWh om året, vil sådan et anlæg som regel koste omkring 135.000 kr – prisen kan dog variere efter perioden på året.

Et anlæg med den ydeevne og batteribank vil med en elpris på 3,19 pr. kWh kunne give en årlig elbesparelse på over 11.000 kr. om året. 

Dansk Energi forudser samtidig, at elprisen kommer til at stige i fremtiden, hvorfor besparelsen formentlig kun vil blive større over tid. Udover besparelser kan man dertil sælge den overskydende solcellestrøm. Det er en mindre post i regnskabet, men vil stadig i de fleste tilfælde svare til en besparelse på over 1.000 kr. om året. Dermed vil den samlede tilbagebetalingstid altså ligge på lige over 10 år i dette tilfælde – da de samlede årlige besparelser er omkring de 12.000 kr.

Almindelig husstand med et 6000 kWh årligt forbrug:

  • Køb af solcelleanlæg m. batteribank = 135.000 kr

  • Årlig besparelse (elpris: 3,19 kr/kWh) = 12.000 kr

  • Tilbagebetalingstid = 135.000/12.000 = 11 år og 3 måneder

Efter tilbagebetalingstiden er overstået, vil det ovenstående gå ind og være direkte årlig besparelse og profit fra solcelleanlægget. Ganges tallene direkte op, er der tale om godt over 150.000 kr. i gevinst - alene i garantiperioden. Det er selvfølgelig uden at tage den stadig stigende elpris og anlæggets fulde levetid i mente.

Selve anlæggets ydeevne vil med årene gå ned, men det er dog minimalt med solcellepaneler fra SunPower, som efter de 40 års garanti stadig har en ydelsesgaranti på 88,3%. En Sungrow-batteribank har en garanti på hele 10 år, men vil oftest stadig fungere længe efter denne er udløbet.

Sidst men ikke mindst er der selve inverteren, som man efter ca. 15 år kan overveje at udskifte. Den vil højst sandsynligt stadig fungere, dog bare med en ydelse på omkring 60%.Derfor vælger nogle at udskifte denne for at få mest muligt ud af solcellerne, da det kun koster omkring de 10.000 kroner at få installeret – hvilket højst sandsynligt også er blevet langt billigere om 15 år.

Solceller er også en god investering i planetens fremtid.

Investeringen i solceller handler ikke kun om økonomi, men også om at investere i vores fælles fremtid. Ved at øge udbredelsen af solenergi, bidrager vi til at skabe et mere robust og modstandsdygtigt energisystem, der ikke kun er bedre for vores miljø, men også for vores økonomi og samfund som helhed. 

Så når du overvejer at installere solceller, tager du ikke kun et skridt mod at spare penge, men også mod at skabe en bedre og mere bæredygtig verden.

Så hvorfor vente?

Start din rejse mod at gøre dit hjem til hjertet i den grønne energirevolution i dag. Vores professionelle og dedikerede team står klar til at hjælpe dig med at gøre processen så gnidningsfri som muligt.

Få et tilbud på solceller i dag og skab et hjem, hvor du kan bo med god samvittighed. Lad os sammen gøre en positiv forskel for vores planet!